IntraLasik eljárás

 

IntraLasik= FEMTOLasik eljárás

 PRK eljárás

Visumax kezelés

1999 – először vágtunk Femtoszekundumos lézerrel lebenyt (IntraLasik)

Bár a LASIK egy bizonyítottan eredményes eljárás, a intralaselézertechnológia fejlődésével lehetővé vált a mikrokeratómok által esetlegesen okozható komplikációk kiküszöbölése. A LASIK műtét során készített lebenyek nagyobb variálhatóságát, precizitását, pontosságát lehetett elérni az úgynevezett femtosecundumos lézerrel, amelyet Juhász Tibor az Egyesült Államokban élő magyar fizikus fejlesztett ki. A műtéti eljárás kifejlesztésében meghatározó szerepe volt Ratkay Imolának, aki az IntraLASIK eljárással a világon elsőként operált. Az eljárást ezen eredmények birtokában az amerikai FDA 2000-ben elfogadta és hivatalosan bejegyezte.

A femtosecundumos lézerrel egyedülálló módon készíthető el a szaruhártya lebeny. A műtét során a lézert számítógép vezérli. Ezt az eljárást vékonyabb szaruhártya esetén is lehet alkalmazni, és olyan pácienseknél is, akiknél eddig nem használhattak lézeres szemkorrekciót. A műtét során nem károsodik a szem hámszövete, ezért kevesebb a fájdalom, és az idegregeneráció is gyorsabb. Az IntraLasik eljárás egyre népszerűbb világviszonylatban, a szemkorrekciós műtétekhez a páciensek többsége ezt a módszert választja. A beavatkozás általában a -1,0 és -12,0 dioptria tartomány közötti rövidlátás, 1,0 és 6,0 dioptria tartomány közötti astigmia és a +1,5 és +5,0 dioptria tartomány közötti hypermetropia korrigálására ajánlható. Az IntraLasiket több millió páciensen alkalmazták már sikerrel.

A beavatkozás során a páciens szemét szemcseppel érzéstelenítjük, a szem környékét fertőtlenítjük, majd sterilen izoláljuk. A szemet vákuummal rögzítjük mialatt a szaruhártyán elkészítjük a femtosecundumos lézerrel a lebenyt. Ezután, a lebenyt felhajtva történik az excimer lézeres beavatkozás, mely mikroszkopikus méretű szövetréteget távolít el a szaruhártya felszínéről. Ezzel korrigálja a szem fénytörési hibáit (myopia, astigmatizmus, hypermetropia). Maga a lézeres beavatkozás 30-60 másodpercig tart, miközben egy villogó piros fényre kell a páciensnek néznie. Ezután a lebenyt visszahajtjuk a helyére.

A beavatkozást követően a szemébe szemcseppet kap a felülfertőződés megelőzésére. Otthon 2-3 órára kérjük csukja be szemét, majd a szemcseppet a meghatározott módon kell használnia. A IntraLASIK beavatkozás után 2-3 óráig könnyezés, idegentest-érzés, fényérzékenység jelentkezik. Ez a kellemetlen érzés másnapra elmúlik. Látása várhatóan 2-3 hónapon belül stabilizálódik, de általában már a műtétet követő első héten elég jól lát, így visszatérhet a szokásos életviteléhez.

intralasik-montazs

Lebenykészítés: