SHIOL-emlékérem

A magyar lézeres refraktív sebészetshiol2 egy úttörő szemével

Ratkay Imola

  1. Aura Plasztikai & Refraktív Sebészeti Intézet, Budapest
  2. Dunakanyar Orvosi Centrum, Szentendre
  3. SZTE Szemészeti Klinika & Lézerfizikai Tanszéki Kutatócsoport

A szerző 1990-ben Szegeden kapcsolódott be az első magyarországi excimer lézeres – Bor Zsolt professzor vezette kutatócsoport munkájába.

1994-ben münsteri tanulmányútja során sajátította el a terápiás (PTK) és refraktív (PRK) excimer lézeres eljárásokat, melyeket hazatérve Szegeden, később Budapesten végzett nagy esetszámban.

1998-ban az elsők között vezette be hazánkban a LASIK eljárást Ronald Krüger professzor segítségével és ugyanebben az évben kezdte el a Juhász Tibor professzor által kifejlesztett femtoszekundumos lézert használni a szaruhártya-sebészetben.

shiol2

A világon először végzett a corneán intrastromális ablaciót rövidlátó és túllátó páciensek kezelésére, intracorneális gyűrűbeültetést (ICR), femtoszekundumos lézerrel vágott lebenyt IntraLasik műtéthez, illetve lebenyt és intrastromális lencsét nagyfokú rövidlátók kezelésére (femtoszekundumos keratomileusis=FLK).

2001-ben ezen kutatások eredményeként kapta meg az USA-ban az IntraLase cég az FDA engedélyt lebenyvágáshoz (IntraLasik) és cornea bemeneti nyílás és alagút vágásához intracorneális gyűrűbeültetéshez (ICR). Napjainkra ezen eljárásokból már több milliót végeznek világszerte. A többi eljárást különböző cégek fejlesztették tovább, mint pl. az FLK az alapja a „smile”-nak.

2001-ben szerezte meg a szerző a különböző lézeres eljárásokat követő szaruhártya sebgyógyulása c. disszertációval a PhD fokozatot a Szegedi Tudomány Egyetemen.

Kutató munkája később a Presbyopia felé fordult. 2005-ben a szemlencsében végeztek femtoszekundumos kezeléseket, mellyel a küszöb energiát tesztelték, majd az intracorneális inlay beültetések hatásosságát vizsgálta.

2010-ben Európában elsőként ültetett be Raindrop mikrolencsét a szaruhártyába és rövid – hosszútávú eredményeivel bizonyította, hogy alternatív műtéti lehetőségként szerepelhet az eljárás.

SHIOL Kongresszus – interjú

shiol2
A képre kattintva nagyobb méretben elolvashatja az interjút!

SHIOL-EMLÉKÉREM prezentáció

shiol

Nagy Zoltán Zsolt, Juhász Tibor, Módis László