Szemhéjplasztika

A szem a “lélek tükre”, “a szem mindent elárul”, “szemei nem hazudnak” -szemhej2 kifejezések is tükrözik milyen döntő szerepe van tekintetünknek érzelmeink, gondolataink kifejezésében, kapcsolat teremtésünkben.

A szem és környéke az orvos számára már első találkozáskor információt jelent betegéről, hiszen számos szervi betegség jeleit tükrözhetik: pl. vesebetegség, pajzsmirigybetegség, allergia, szívbetegség, túlzott alkoholfogyasztás.

A szemhéj bőre szervezetünk legvékonyabb bőre finom nyirokérhálózattal, mely egyénileg igen érzékenyen reagál kialvatlanságra, az idő előrehaladására.

Megfelelő életmóddal, kozmetikával hosszabb-rövidebb ideig kézben tartható, lassítható ez az “öregedési folyamat”, de a szemhéjak lógása, az alsó szemhéjon táskák képződése, a szemöldök csüngése plasztikai beavatkozást igényelhet.

szemhej3A szemhéjplasztikák többségében az ambuláns műtétek közé tartoznak, melyek helyi érzéstelenítésben elvégezhetők. A felső szemhéjplasztika lényege a lecsüngő bőr eltávolítása esetleg az izom részleges eltávolításával együtt. Az alsó szemhéjplasztika bonyolultabb, időben is hosszabb beavatkozás, mert gyakran a táskákért felelős mély zsírfelesleget is el kell távolítani a felesleges bőrrel és izommal együtt. A sebek zárása igen vékony fonallal történik a természetes redőben, melyek később alig láthatók. A varratokat 5-7 nappal a műtét után eltávolíthatjuk. A műtét után fellépő duzzanat, bevérzés néhány nap alatt fokozatosan felszívódik, addig is napszemüveg viselésével elfedhető. Ha a páciens sebgyógyulása megfelelő, a hegek 3-4 hét alatt csak sejthetővé válnak.

Miután a szemhéjak fent leírt problémái jelentősen öregíthetik az arcot, a műtéttel nagyon látványos fiatalodás érhető el. Az eredmény azonban nem tart egy életen keresztül, a szemhéjak meglazulása ~10 év után ismét kialakulhat. Ha szükséges ilyenkor újabb műtét végezhető. A műtét ritkán szükséges 35 éves kor előtt, felső korhatára nincs. A páciensek között férfiak és nők egyaránt előfordulnak.

További információkat tudhat meg a szemhéjplasztikáról (PDF)

Bővebb tájékoztatásért ide kattintva ellátogathat a www.eleslato.hu weboldalunkra!