Üdvözlöm a honlapomon!

Elöljáróban néhány szó magamról és a munkámról.

Szegeden végeztem az Orvostudományi Egyetemet. Végzés után a Szemészeti Klinikára kerültem, ahol igen hamar, 1992-ben bekapcsolódhattam az első magyarországi excimer lézeres kutató csoport munkájába. Olyan prominens egyéniségekkel kutathattam együtt, mint Süveges Ildikó, Hammer Helga, Kolozsvári Lajos, Facskó Andrea, Bor Zsolt, Szabó Gábor professzorok, akiket azóta is tanítómestereimnek tekintek. A szakma elsajátításában sokat köszönhetek Sziklai Pál, Deák Andrea, Janáky Márta és Végh Mihály tanároknak.

1994-es münsteri tanulmányutam alkalmával sajátítottam el több új műtéti eljárást a szemhéjplasztikák, illetve az excimeres lézeres terápiás és refraktív sebészeti beavatkozások (PTK, PRK) területén, melyért hálás szívvel gondolok vissza Holger Busse, Theo Seiler és Werner Förster professzorokra.

1998-ban az elsők között vezettem be Magyarországon a LASIK típusú műtéteket Ronald Krüger professzor (Clevelend) és Hassan Ziad (Debrecen) részvételével. Ezzel az eljárással a szem fénytörési hibáit – amelyek lehetnek rövid- és túllátási vagy szaruhártya-görbületi elváltozások – lehet jó eredménnyel javítani.

Az elmúlt 16 évben több, mint 14.000 sikeres műtétet végeztem úgy a refraktív sebészet (PRK, PTK, LASIK, IntraLasik, Raindroplens implantation), mint a szemhéjplasztika terén.

Az új műtéti technikák bevezetése mellett lehetőségem nyílt nemzetközi kutatásokban történő részvételre is. 1997-ben először állatkísérleteket végeztem Ann Arborban, MI az USA-ban, majd a világon elsőként teszteltem human szemeken 1998-’99-ben a Juhász Tibor professzor (Michigan) által kifejlesztett femtoszekundumos lézert Budapesten. Ezen kutatások eredményeként kapta meg az IntraLase cég az FDA engedélyt az USA-ban az IntraLasik típusú műtétre, mellyel az eltelt 10 év alatt több millió beavatkozást végeztek világszerte.

Az eljárással rövidlátást, távollátást, szemtengely-ferdülést lehet kezelni, szaruhártyát lehet átültetni sokkal hatékonyabban, precízebben, mint az eddig használt beavatkozásokkal.

Szerettem volna elérni, hogy a femtoszekundumos corneális lézeres műtéti eljárásoknak, illetve a további kutatásoknak az európai központja Magyarországon legyen. Ez részben meg is valósult, mert az 1998 és 1999 között Magyarországon kipróbált szaruhártya műtéteket sok szemészeti cég alkalmazza és tovább is fejlesztette napjainkban, úgymint: lebenykészítés LASIK típusú beavatkozásoknál és intracorneálislencse (inlay) beültetéseknél, lamelláris keratoplasztikáknál, alagút-készítés intracorneálisgyűrű (ICR) beültetésénél, szaruhártyából történő lencsekivágás vagy femtoszekundumos intrastrómális lézeres kezelés refraktív célból.

A kutatási eredményeimet összegezve – a különböző lézeres beavatkozásokat követő szaruhártya sebgyógyulásával kapcsolatosan – 2001-ben Ph.D. minősítést kaptam a Szegedi Tudomány Egyetemen. Ezúton is köszönetemet fejezem ki Krenács Tibor és Dux László professzornak, akik mint téma ill. program vezetőim maximális támogatásban részesítettek.

Tanulmányútjaim között szerepel Münster, Aschaffenburg, Graz, Bécs, München, Drezda, Salzburg, Moszkva, Cheboksari, Róma, Milanó, Jeruzsálem, Alicante, Barcelona, Párizs, San Diego, Ann Arbor, Dallas, San Francisco, Nünberg, Regensburg és Irvine, ahol többnyire lézeres látásjavító refraktív sebészeti és szemhéjplasztikai kérdéseket tanulmányoztam.

Köszönöm megtisztelő barátságát Michael Blumenthalnak (+), Joseph Colinnak (+), Svyatoslav Fyodorovnak (+), Jorge Alionak, Perry S. Bindernek és Lucio Burattonak, hogy úgy szakmailag, mint emberileg tanulhattam tőlük és támogattak pályám során.

Büszkeséggel tölt el, hogy Magyarország nemcsak a femtoszekundumos szaruhártya sebészetben végzett űttörő kutatásokat és műtéteket, de Juhász Tibor professzor úr (Irvine) jóvoltából 10 évvel később a femtoszekundumos lézer a szürkehályog műtéteknél is világelsőként kerülhetett bevezetésre.